Hendrik en zoon mogen voorlopig in tiny house blijven wonen maar eventuele sloop is nog niet van de baan (2024)

Hester Ramaker

19 mei, 08:00 3 minuten leestijd

Hendrik en zoon mogen voorlopig in tiny house blijven wonen maar eventuele sloop is nog niet van de baan (2)

Kockengen - Voorlopig kan Hendrik Aerts uit Kockengen even rustig ademhalen. De sloop van zijn tiny house, waar hij woont met zijn 12-jarige zoontje, is uitgesteld. Het stel kan er tot januari 2025 blijven wonen. Maar wat er na die tijd gebeurt met zijn woning; dat is nog de vraag. Hendrik heeft destijds geen vergunning aangevraagd voor de bouw, de woning staat er dus illegaal. En dus zegt de gemeente: slopen.

Opgelucht ademhalen (voorlopig)

"Ik ben er heel erg blij mee dat ik uitstel heb gekregen tot januari", zegt Hendrik. "Ik kan weer ademen." Het waren een paar spannende maanden voor hem. Eerder dit jaar kreeg hij van gemeente Stichtse Vecht de boodschap dat hij zijn tiny house moest slopen voor halverwege mei. Maar voorlopig mag de woning nog even blijven staan en dat is goed nieuws voor hem en zijn zoontje.

In februari waren we op bezoek bij Hendrik in Kockengen. Een video van zijn woning en het erf vind je onderaan dit artikel.

Geen vergunning

Hendrik woont met tien andere mensen op een boerenerf aan de Wagendijk in Kockengen. De gemeenschap woont daar nu zo'n twintig jaar, in wisselende samenstellingen. Op het terrein wordt ook ruimte verhuurd aan lokale ondernemers. Afspraken over deze woonvorm werden destijds gemaakt met de toenmalige gemeente Breukelen.

Hendrik kwam zo'n 12,5 jaar geleden op het erf wonen met zijn zoontje. Eerst in een woonwagen maar die werd naarmate de tijd verstreek en zijn zoontje ouder werd, te klein. Hendrik spendeerde al zijn spaargeld aan het bouwen van een tiny house achterop het erf. Een vergunning had hij niet want hij was in de veronderstelling dat die niet nodig was. Hij verleent namelijk mantelzorg aan 'oma Greet'. Voor een mantelzorgwoning op eigen terrein heb je in Nederland geen vergunning nodig.

Een anoniem telefoontje

Een telefoontje zo'n anderhalf jaar geleden maakte een einde aan het zorgeloze woonplezier van de gemeenschap. Een anonieme beller informeerde de gemeente Stichtse Vecht over het huis van Hendrik. De gemeente kwam een kijkje nemen en merkte op dat, naast het huis van Hendrik, nog een aantal andere zaken ook niet goed waren geregeld.

Over het huis van Hendrik is de gemeente snel duidelijk: het moet gesloopt.

Uitstel

De sloop is voorlopig uitgesteld maar daarmee is dit vraagstuk nog niet afgesloten. Want het blijft een pand dat illegaal gebouwd is. Inmiddels heeft Hendrik een werkvergunning aangevraagd. Als hij die krijgt, mag hij de woning gebruiken als atelier maar wonen is dan nog steeds verboden. Waar Hendrik naartoe moet als hij uit het huis moet, dat weet hij nog niet. Volgens Hendrik is hem aangeboden om hoog op de urgentielijst te staan voor een sociale huurwoning. De gemeente wil over individuele zaken geen uitspraak doen.

Recent heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Hendrik, twee andere bewoners van het erf en twee medewerkers van de gemeente. Voorlopig is daar nog geen concrete afspraak uit voortgekomen, behalve dat Hendrik een gesprek met de wethouder krijgt.

De wet

Voor gemeente Stichtse Vecht is dit een lastig vraagstuk. Die voelt zich genoodzaakt zich te houden aan de regels. Immers, als je de een iets gunt dat tegen de wet ingaat, dan moet je de ander die tegen de wet ingaat ook wat gunnen. "Dat moet ook!", vindt Hendrik. "Gemeenten moeten initiatieven van burgers juist omarmen."

Maar zulk maatwerk leveren is voor gemeenten bijna niet te doen. Door de grote decentralisatie hebben zij al veel meer taken gekregen dan ze aankunnen. Het aanhoudende personeelstekort doet gemeenten ook geen goed.

Dat snapt Hendrik ook. "Ik voel dat ze welwillend zijn en ik zie dat ze vastzitten in hun eigen systemen. Gemeenten zijn slachtoffers van alle regels die er bestaan."

Reactie gemeente Stichtse Vecht:

In ons land - en ook in onze gemeente - bestaat een grote behoefte aan nieuwe woningen en nieuwe woonvormen. De invulling daarvan staat echter op gespannen voet met ruimte voor agrarische activiteiten, groen en natuur, alsook de wet- en regelgeving op deze terreinen. Het beoogde, nieuwe kabinet zal samen met provincies en gemeenten het gesprek hierover moeten aangaan en tot (politieke) keuzes moeten komen.

Inwoners die een urgentieverklaring willen aanvragen, zich kunnen wenden tot het Vierde Huis. Deze organisatie verstrekt namens de gemeente urgentieverklaringen. De procedure is dat een woningzoekende zich inschrijft bij WoningNet, het verdeelsysteem van sociale huurwoningen, waarna de woningzoekende zich kan wenden tot het Vierde Huis.

Wij gaan verder niet in op individuele casuïstiek; we spreken in voorkomende gevallen rechtstreeks met onze inwoners en ondernemers en niet via de media.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

Hendrik en zoon mogen voorlopig in tiny house blijven wonen maar eventuele sloop is nog niet van de baan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6314

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.